top of page

Sık sorulan sorular

 

Yoga nedir?  Neden yapılmalıdır?

 

Yoga, 5000 yıllık tarihi olan kadim bir bilgi kaynağıdır. Yoga ile ilgili her geçen gün daha çok bilimsel araştırma yapılmaktadır. Batı tıbbı, yoga'yı “alternatif tıp” tanımından çıkartmış, günümüz tedavilerinde zihinsel ve fiziksel rol oynayan bir disiplin olarak benimsemiştir.

Yoga'yı sadece bir spor dalı olarak algılamak, yanlış olacaktır. Çünkü yoga, kişinin kendini bir bütün olarak keşfetme yoludur ve bir yaşam biçimidir. 

Diğer sporlar beden üzerine yoğunlaşırken, yoga’da amaçlanan; zihin, nefes, beden bütünlüğünün sağlanması ile stres ve hastalıklardan bizi koruyup, sağlık, mutluluk ve iç huzurun yaratılmasıdır.

 

 

Yoga’nın sağlığa katkısı nedir?  

 

 

Yoga; stres hormonu olarak salgılanan "kortizol" seviyesini azaltır ve stres kaynaklı hastalıkları engeller. 

Daha dik ve sağlıklı bir omurga yapısına kavuşmamızı sağlar. 

Omurganın esnemesiyle birlikte daha genç ve dinç hissedilir. 

Iç organların sağlıklı çalışmasını sağlar.

Hücre yenilenmesini hızlandırarak yaşlanma etkisini geciktirir.

Duyguların dengelenmesiyle iç huzura kavuşmamıza yardımcı olur. 

Sakinliğin ve dinginliğin içselleştirilmesi sayesinde, iç ve dış dünyamızın uyumlu ve dengeli olmasını sağlar.

 

Yoga öğrenmek ve uygulamak zor mudur? 

 

Yoga bütünsel bir bilgi kaynağıdır. Yoga’yı bir eğitmen eşliğinde yapmak en doğrusudur. Yoga'yı uygulamak hiç de zor değildir. Duruşlar (asanalar) seviyelere göre seçilmektedir. Kişinin kendisini zorlamadan, acı hissetmeden duruşları yapması oldukça önemlidir. Her bedenin esneklik seviyesi çok farklı olduğu için hiçbir zaman başkası ile rekabet edilmemelidir.

 

 

Yoga sadece kadınlara yönelik midir? 

 

Yoga cinsiyet gözetmeksizin tüm insanlara hitap etmektedir. Erkeklerin daha çok kısa kasları geliştiği için, kasların uzayarak esneklik kazanması oldukça önemlidir. Ayrıca, orta yaş erkeklerde en büyük problemlerden biri olan prostatı önleyici rol oynamaktadır.

 

Yoga zayıflatır mı?

 

Çeşitli rahatsızlıkların iyileşme sürecine destek olmasının yanı sıra, metabolizmanın çalışmasını düzenleyerek kilo verilmesine yardımcı olur. Bedeni içten ısıtarak yağ yakma hızını artırır.

Yoga'yı yaşam felsefesi olarak benimsedikçe, bedenimizin ne kadar değerli olduğunu anlayacak ve gündelik yaşamımızda beslenmemiz konusundaki hassasiyetimiz artacaktır.

 

Aslında doğru nefes almıyor muyum?

 

Çoğumuz doğru nefes almayı bilmiyoruz. Yeni doğan bebekler doğru nefes almayı bilirler ancak,zamanla bu yetileri kaybolur.

Büyüdükçe ciğerlerimizin en iyi ihtimalle üçte ikisini kullanırız. Bu durum, bedenimizin yapı taşları olan hücrelere eksik oksijen iletilmesine sebep olmakta ve sağlığımız üzerinde şaşırtıcı şekilde kötü etkilere yol açmaktadır. Doğru nefes alındığı zaman; zihin sakinleşir, bedenimiz ( sempatik ve parasempatik sinir sistemleri ) olması gerektiği gibi çalışır, cildimiz güzelleşir ve kendimizi daha dinç hissederiz.

 

Meditasyonun faydaları nelerdir?

 

Yoğun ve stresli bir yaşam sürdüğümüz günümüzde, beyin tarafından sürekli "kaç ya da savaş" hormonları salgılanır. Ancak, bu hormon gün içerisinde 30 dk dan fazla salgılandığında bedenimize zarar vermeye başlar. Bağışıklık sistemini zayıflatıp, bedeni yorarak, hastalıklara davetiye çıkartır. 

Zihin, bir çocuk gibi sürekli konuşup manipüle etmeye programlıdır. Zihin sakinleşmediği sürece, ruh ve beden huzur bulamaz. Yoga ve meditasyon ile zihni sakinleştirmeyi, bedeni rahatlatmayı öğreniyoruz. 

 

Hamile yogasının faydaları nelerdir?

 

Hamileliğin 3. ayından itibaren doktorun müsaade ettiği her hamile bu derslere katılabilir. Hamile yogası, sırt kaslarını güçlendirerek, özellikle son haftalarda artan sırt ağrısı şikayetlerini azaltır, artan kalp atış hızını normale döndürür, son aylara doğru ortaya çıkabilecek endişe, kaygı gibi duyguları yok eder, merkezleme teknikleri ile hamilelik sürecinde oluşabilecek duruş bozukluklarının önüne geçilmesini sağlar.

Bu çalışmalar ile kişi kendini daha zinde, huzurlu ve sağlıklı hisseder.

bottom of page